„Szkoła cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku” to książka dla tych, którzy borykają się z problemem przygotowania w nowatorski sposób różnego rodzaju słodkości. Jest to pozycja warta polecenia, gdyż z jej pomocą zostanie rozwiązany nie jeden problem kulinarny.

Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.).

W książce pokazane są techniki przygotowania deserów. Dodatkowo dołączone są komentarze i piękne, kolorowe ilustracje, które ułatwiają zrozumienie przepisu i przygotowanie dania punkt po punkcie. Przy każdym przepisie jest podany czas przygotowania, gotowania i tradycyjne w kuchni wskazówki.

Znajdziemy tu również spis rozmaitych przyrządów kuchennych niezbędnych w czasie przygotowywania deseru.

Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni.

Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.

Na końcu książki znajduje się cukierniczy słownik, który wyjaśnia nam np. znaczenia słowa beza, esencja, blanszować, itp.

Polecam tę książkę, bo jest to wspaniały skarbiec różnych przepisów wraz z technikami przygotowania.

Informacje techniczne

Tytuł: Szkoła cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku.

Autor: Platon d’Olivier (fotografie)

Tłumaczenie: Zofia Pająk

Format: 230×280 mm

Ilość stron: 512

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-8144-040-0

zobacz