„Do słoika i butelki. Pyszne nalewki i przetwory z owoców i warzyw” to książka dla tych, którzy pragną zamknąć w słoiku pyszne przetwory owocowe i warzywne.

To niezwykle praktyczna i kolorowa książka kucharska, w której na 500 zdjęciach krok po kroku pokazano podstawowe techniki i najlepsze przepisy na przetwory w słoiczkach. Jest to pozycja warta polecenia, gdyż z jej pomocą zostanie rozwiązany nie jeden problem kulinarny.

W książce pokazane są techniki przygotowania potraw. Dodatkowo dołączone są wyjaśnienia i komentarze wraz z  pięknymi, kolorowymi ilustracjami, które ułatwiają zrozumienie przepisu i przygotowanie dania punkt po punkcie.

Znajdziemy tu również spis rozmaitych przyrządów kuchennych niezbędnych w czasie gotowania czy przygotowywania potrawy. Na początku książki znajduje się cenne wprowadzenie poświęcone podstawowym technikom wyparzania słoiczków i przechowywania w nich przetworów, bez narażania się na ryzyko ich zepsucia.

„Do słoika i butelki. Pyszne nalewki i przetwory z owoców i warzyw” podzielona jest na cztery działy, które prezentują:

– techniki podstawowe,

– przetwory warzywne,

– słodkie konfitury,

– nalewki.

Każda sekcja jest poprzedzona bogatym wstępem zawierającym wiele niezbędnych informacji dotyczących właściwości i walorów odżywczych każdego z produktów. Przepisy są przystosowane do użytku domowego. Podane ilości składników pozwalają na przygotowanie 4–6 słoiczków mieszczących po 150 g przetworów warzywnych i 250 g owocowych weków. Z kolei w przypadku nalewek najwygodniej jest sięgnąć po butelki o pojemności 1 litra.

Na końcu książki znajduje się kulinarny alfabetyczny indeks.

Polecam tę książkę, bo jest to wspaniały skarbiec różnych przepisów wraz z technikami przygotowania. Każdy znajdzie tu coś dla siebie początkujący i mistrz kuchni. Wartościowa i ciekawa pozycja dla miłośników dobrego i zdrowego jedzenia.

zobacz

Informacje techniczne

Tytuł: Do słoika i butelki. Pyszne nalewki i przetwory z owoców i warzyw

Autor: Barbara Torresan

Tłumaczenie: Krystyna Kozak

Format: 195×240 mm

Ilość stron: 224

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Rok wydania: 2020

ISBN: 978-83-7971-802-3