We współczesnym świecie medycyna zrobiła ogromne postępy w leczeniu. Mimo tylu osiągnięć warto też w leczeniu wykorzystywać środki naturalne, znane przez nasze babcie. Pomogą nam w tym treści zawarte w książce „Sekrety wiejskich ziół”.
„Dziś, w czasach wszechobecnego zanieczyszczenia środowiska, kiedy dla zdrowia człowieka zagrożeniem jest tak wiele sztucznych substancji chemicznych, naturalne składniki zawarte w roślinach polnych okazują się jeszcze cenniejsze” – twierdzi autorka książki.
Książka to przewodnik, a jego autorka pokazuje jak wykorzystać w różnych sytuacjach moc tkwiącą w samej naturze, czyli ziołach.
Paola Mancini odkrywa bowiem przed nami sekrety jej niepozornych skarbów: leśnych i polnych ziół. Wiele z nich obojętnie mijamy podczas spacerów, nie zdając sobie sprawy, że mogą być podstawą pysznych i zdrowych potraw. Pokrzywa, mniszek i pędy myszopłochu – to tylko kilka przykładów roślin, z których możemy pełnymi garściami czerpać inspiracje do nowych kulinarnych wyzwań.
„W przeszłości rośliny polne stanowiły istotny składnik pożywienia, uzupełniając dietę często zbyt ubogą w ważne dla zdrowia człowieka witaminy, błonnik, sole mineralne, białka i kwasy. Zioła te zawierają nieraz większą ilość aktywnych składników niż warzywa uprawiane” – czytamy we wstępie.
W książce znajdziemy podstawową wiedzę na temat roślin z królestwa ziół i ich występowania, właściwości, działania, części jadalnych i czasu zbioru oraz właściwości wraz z zastosowaniem w kuchni. Dodatkową cenną informacją zawartą w „Sekretach wiejskich ziół” są kolorowe ilustracje ułatwiające rozpoznanie zioła.
Książka zawiera naturalne receptury i przepisy:
- sałatek z ziół i kwiatów,
- risotto z ziołami,
- wytrawnych tart, przecierów, makaronów i zup,
- potraw zapiekanych i zasmażanych,
- kremów, sosów,
- placków, grzanek i klusków,
- likierów, galaretek dżemów, marmolad i syropów.
Na końcu książki znajdziemy tablice z poszczególnymi ziołami oraz indeks przypisów.
Polecam tę książkę, bo jest to wspaniały skarbiec różnych ziół z rozmaitymi pysznymi i zdrowymi potrawami.
Informacje techniczne
Tytuł: Sekrety wiejskich ziół
Autor: Paola Mancini
Format:130×200 mm
Ilość stron: 128
Oprawa: broszurowa
Data wydania: 17. 06. 2015
ISBN: 978-83-64647-42-0
Zostaw komentarz