Przepisy kulinarne świętej Hildegardy inspirują coraz większą grupę współczesnych, co potwierdzają coraz liczniejsze publikacje. Spośród nich wyróżnia się poradnik „Zdrowie dla twojego dziecka” autorstwa Brigitte Pregenzer i Brigitte Schmidle, w którym autorki przedstawiają propozycje potraw i rad żywieniowych dla naszych pociech oparte na mądrości „Świętej od orkiszu”.
Publikacja, chociaż zawiera wskazówki odnośnie do odżywiania dzieci z powodzeniem przyda się również dorosłym. Pierwszą jej część otwiera opis sześciu złotych reguł Świętej tzw. źródeł życiowej siły. Są nimi: umiejętne korzystanie z siły czterech żywiołów (ognia, powietrza, wody i ziemi), właściwe odżywianie, zachowana proporcja pomiędzy aktywnością i wypoczynkiem, zdrowy sen, post oraz wzmacnianie cnót i talentów. Kolejny rozdział to charakterystyka przypraw i ziół oraz propozycje przepisów na potrawy dla niemowląt, dzieci i młodzieży. W poradniku znajdziemy też wykaz chorób i przypadłości, na które cierpią najmłodsi, opis palety nastrojów, których doświadczają uczniowie związane ze szkołą i nauką, oraz antidotum na nie. Są tam również rady dla przyszłych i młodych mam.
Książkę zamyka życiorys świętej Hildegardy, dlatego może być ona materiałem do przygotowania katechezy na temat jej osoby. Mniszka z Bingen łączyła w swoim życiu zarówno troskę o duszę, jak i o ciało (jako dziecko była bardzo chorowita). Można podczas takiej lekcji np. poczęstować uczniów ciasteczkami relaksującymi – zdrową alternatywą dla słodyczy, albo wspólnie przygotować je z uczniami na podstawie przepisu z książki. A produkty, które poleca święta w swoich recepturach, są już coraz łatwiej dostępne w Polsce m.in. dzięki certyfikowanym sklepom, do których kontakt znajdziemy w sieci.
Informacje techniczne:
Zostaw komentarz