Zbliżające się wakacje to dobry czas by zadbać zarówno o swoje ciało, jak i duszę. Pomocna w tym procesie może być książka krakowskiego wydawnictwa Esprit „Żywność, która leczy”. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Rady średniowiecznej mniszki, coraz bardziej popularne wśród ludzi XXI w. zostały opracowane przez współczesnych lekarzy i zaprezentowane w formie przepisów, lekarstw i diet na różne dolegliwości i choroby cywilizacyjne.
Książka jest solidnym opracowaniem (nie tylko ze względu na objętość – ok. 600 stron) wszystkich sposobów odżywiania opisanych przez niemiecką świętą. Jednocześnie reprezentuje ona kierunek w odżywianiu, który uznaje artykuły spożywcze jako lekarstwa – uważa, że mogą być one pomocne w powrocie do zdrowia i zapobiegać chorobom. Tezę tę potwierdzają np. badania dotyczące profilaktyki nowotworów i odżywiania, które przypisują genezę powstawania raka tylko w 10% genetyce i środowisku, a po 40% trybowi życia i właśnie racjonalnemu odżywianiu.
W książce wskazówki żywieniowe znajdą również osoby cierpiące na inne dolegliwości takie jak choroby skóry, problemy z jelitami, nerek, układu nerwowego, płuc, serca, cukrzycy i wiele innych, a także np. osoby uprawiające sport. Na poparcie skuteczności stosowania tych przepisów zaprezentowano kilkanaście relacji o sukcesach terapeutycznych tego modelu odżywiania. Spora część książki to również analiza działania poszczególnych artykułów spożywczych (zbóż, owoców, warzyw, gatunków mięs, ryb, produktów nabiałowych, tłuszczy, napoi, ziół i przypraw) oraz wiele przepisów na zupy, dania z makaronów, sałatki, pasty sałatkowe, dania mięsne i rybne czy propozycje śniadań m.in. na orkiszowy habermus – rodzaj kaszy śniadaniowej (polecam – pyszna i niezbyt pracochłonna). Treści okraszone są cytatami świętej Hildegardy dotyczącymi składników odżywczych oraz jej wskazówkami odnośnie do przygotowania potraw.
Zachęcam do lektury książki, własnych przemyśleń i odkrycia nowych inspiracji kulinarnych, które działają pozytywnie zarówno na ducha i ciało (bo takie było założenie świętej). Polecam tę publikację tym bardziej, że składniki do „hildegardowych” potraw dostępne są już bez problemu w Polsce. A wszystkim czytelnikom życzę zdrowia oraz wytrwałości w zmienianiu nawyków żywieniowych.
Zobacz inne tytuły Wydawnictwa Esprit autorstwa św. Hildegardy z Bingen
Dane techniczne:
EAN 9788361989608
ISBN: 978-83-61989-60-8
Format 140×200 mm
Stron 624
Data wydania 2011-06-13
Oprawa broszurowa
Zostaw komentarz