„Szkoła słodyczy. Le Cordon Bleu. 90 przepisów z całego świata na trufle, praliny, nugaty…” to książka dla tych, którzy są miłośnikami wszelkich słodkości. Jest to pozycja warta polecenia, gdyż z jej pomocą możesz sam je przygotować.

Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od tradycyjnych, regionalnych, międzynarodowych; poprzez łatwe, rodzinne oraz przepisy o niskiej zawartości cukru, a także fantazyjne dekoracje na specjalne okazje. W książce pokazane są techniki przygotowania karmelków, ciasteczek, trufli, żelków czy deserów. Dodatkowo dołączone są komentarze i piękne, kolorowe ilustracje, które ułatwiają zrozumienie przepisu i przygotowanie deseru punkt po punkcie. Przy każdym przepisie jest podany czas przygotowania, gotowania i tradycyjne w kuchni wskazówki.

Znajdziemy tu również spis rozmaitych przyrządów kuchennych niezbędnych w czasie przygotowywania słodkości.

Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni.

Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.

zobacz

Informacje techniczne

Tytuł: Szkoła słodyczy. Le Cordon Bleu. 90 przepisów z całego świata na trufle, praliny, nugaty…

Format: 230 x 280 mm

Ilość stron: 312

Oprawa: twarda

Rok wydania: 2024

ISBN: 978-83-8353-075-8