„Szkoła piekarnictwa. Le Cordon Bleu. 80 przepisów na chleb i wypieki cukiernicze” to książka dla tych, którzy chcą poznać techniki przygotowania i wypiekania chleba! Zachwycić umiejętnością przygotowania w nowatorski sposób różnego rodzaju słodkości . Jest to pozycja warta polecenia tym dla którzy nie potrafią oprzeć się smacznemu pieczywu.

Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 80 przepisów piekarniczych wyrobów, zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów na : bagietki, chleby żytnie, orkiszowe czy razowe, ciabatty, brioszki, rogaliki. W książce pokazane są techniki przygotowania i wypiekania chleba. Dodatkowo dołączone są komentarze i piękne, kolorowe ilustracje, które ułatwiają zrozumienie przepisu i przygotowanie punkt po punkcie. Przy każdym przepisie jest podany czas przygotowania, gotowania i tradycyjne w kuchni wskazówki.

Znajdziemy tu również spis rozmaitych przyrządów kuchennych niezbędnych w czasie przygotowywania wypieku. Dodatkowo książka zawiera słowniczek, w którym wyjaśniono poszczególne terminy piekarnicze.  

Pod koniec książki znajduje się opis przyborów  i składników potrzebnych do przygotowania wypieku. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni.

 

Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.

Polecam tę książkę, bo jest to wspaniały skarbiec różnych przepisów wraz z technikami przygotowania.

Informacje techniczne

Tytuł: Szkoła piekarnictwa. Le Cordon Bleu. 80 przepisów na chleb i wypieki cukiernicze.

Autor: praca zbiorowa

Tłumaczenie: Magdalena Banach

Format: 230×280 mm

Ilość stron: 320

Oprawa: twarda

Rok wydania: 2024

ISBN: 978-83-8144-792-8

zobacz