„Czekolada. Szkoła cukiernictwa. Le Cordon Bleu” to książka dla tych, którzy chcą zachwycić umiejętnością przygotowania w nowatorski sposób różnego rodzaju słodkości na bazie czekolady. Jest to pozycja warta polecenia tym dla którzy nie potrafią oprzeć się czekoladzie.

Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 180 przepisów cukierniczych opartych głównie na

 czekoladzie, zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów na : ciasta,  ciasteczka, desery, musy, kremy, lody, napoje oraz trufle czekoladowe.

W książce pokazane są techniki przygotowania deserów. Dodatkowo dołączone są komentarze i piękne, kolorowe ilustracje, które ułatwiają zrozumienie przepisu i przygotowanie dania punkt po punkcie. Przy każdym przepisie jest podany czas przygotowania, gotowania i tradycyjne w kuchni wskazówki. Oprócz tego krok po kroku zilustrowane zostały sekretne techniki, na przykład temperowania czekolady czy wykonywania czekoladowych dekoracji.  

Znajdziemy tu również spis rozmaitych przyrządów kuchennych niezbędnych w czasie przygotowywania deseru. Dodatkowo książka zawiera słowniczek, w którym wyjaśniono poszczególne terminy cukiernicze.

Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane,

 często towarzyszy im porada szefa kuchni.

Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.

Polecam tę książkę, bo jest to wspaniały skarbiec różnych przepisów wraz z technikami przygotowania.

Informacje techniczne

Tytuł: Czekolada. Szkoła cukiernictwa. Le Cordon Bleu

Autor: praca zbiorowa

Tłumaczenie: Magdalena Banach

Format: 230×280 mm

Ilość stron: 432

Oprawa: twarda

ISBN: 978-83-8144-448-4

zobacz