„Czekolada. Ponad 100 przepisów na ciasta, kremy i czekoladki Szkoła gotowania krok po kroku” to książka dla tych, którzy borykają się z problemem przygotowania w nowatorski sposób deseru na bazie czekolady. Jest to pozycja warta polecenia, gdyż z jej pomocą zostanie rozwiązany nie jeden problem kulinarny.
W książce pokazane są techniki przygotowania deserów. Dodatkowo dołączone są komentarze i piękne, kolorowe ilustracje, które ułatwiają zrozumienie przepisu i przygotowanie smakołyku punkt po punkcie. Przy każdym przepisie jest podany czas przygotowania, gotowania i wykonanie. Do przepisów dołączone zostały tradycyjne cukiernicze wskazówki.
Znajdziemy tu również spis rozmaitych przyrządów kuchennych niezbędnych w czasie gotowania czy przygotowywania deseru.
„Czekolada…” podzielona jest na sześć rozdziałów, które prezentują:
– szkołę czekolady,
– dekorowanie czekoladą,
– śniadanie,
– przerwę na kawę,
– podwieczorek,
– smakołyki.
Na końcu książki znajdują się: cukierniczy słownik, który wyjaśnia nam np. znaczenie kąpiel wodna, glazurowanie czy maceracja oraz indeks tematyczny.
Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów „czekoladowych”, którym trudno się oprzeć.
Polecam tę książkę, bo jest to wspaniały skarbiec różnych przepisów wraz z technikami przygotowania.

zobacz

Informacje techniczne

Tytuł: Czekolada. Ponad 100 przepisów na ciasta, kremy i czekoladki. Szkoła gotowania krok po kroku.

Autorzy: Francesca Badi, Omar Busi

Format: 195×240 mm

Ilość stron: 256

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Data wydania: 2018

ISBN: 978-83-7971-432-2